Продажби и наеми на недвижими имоти от Compass Property

ИСКАМ ДА СИ КУПЯ ПАРЦЕЛ!

ИСКАМ ДА СИ КУПЯ ПАРЦЕЛ!

Методи иска да си закупи парцел и да си построи къща. 

Купуването на парцел е първата крачка към така желания дом. 

Но дали знаем всичко по въпроса? Дали Методи знае какво да търси и на кои неща да обърне внимание при покупката? 

Методи открива място, което определено го впечатлява като цена и катоместоположение. Но това ли е идеалното място? 

Добре е Методи да обърне внимание на следното: 



 

1.  Огрява ли се мястото от слънчева светлина и бъдещата му къща как да бъде ориентирана спрямо това? 



 

2. Има ли в близост застрояване и какво е разстоянието, как би се отразило на гледката към и от къщата? 



 

3. Има ли в близост електропровод за високо напрежение- при наличие на такъв, Методи ще се затрудни при получаване на разрешение за строеж? Дори може да му бъде отказано такова. Методи трябва да проучи има ли други подземни съоръжения в парцела му, какви са и дали биха му позволили да строи. 



 

4. Има ли електричество? Не е достатъчно Методи да разговаря със съседите в близост, важно е да разбере какво е положението конкретно за неговия парцел. 



 

5. Има ли водопровод, какво е състоянието му, чиста ли е водата, често ли се поврежда? 



 

6.Има ли канализация? Ако няма, в проекта за строеж е нужно да се предвиди изграждане на индивидуална пречиствателна станция. 



 

7. Подходяща ли е почвата за строеж? Най-добри за строене са чистия пясък и след това скалите. Най-лошият вариант е почвата да е глинеста, защото създава проблем с оттичането на водите. 



 

8. Има ли свлачище или наклони? 

Това е проблем, който в някои случаи трудно се установява от геодезистите. Методи е добре да направи оглед на съседните сгради, да види има ли напуквания по тях. Възможно е тези напуквания да се дължат и на свлачища, проявявали се във времето. 



 

9. Има ли път до парцела?



10. Парцелът в регулация ли е или е извън регулация?

-          Ако земята е в регулация, Методи трябва да провери в съответната община какви са показателите на застрояване, които са предвидени в общата регулация. Също така е нужно да провери дали регулацията е приложена или не. При всички случаи е необходимо да се изготви подробен устройствен план с план за застрояване.

-          Ако земята е извън регулация, Методи трябва да говори с главния архитект дали е достатъчно да има частичен устройствен план с план за застрояване за парцела му. При положителен отговор, Методи трябва да отправи искане за изработването на такъв частичен план.



След това Методи трябва да се снабди със виза за проектиране, която се заверява на мястото, посочено в нея.



11. Абсолютно задължително е Методи да направи справка в Агенцията по вписванията за наличие на тежести върху парцела / ипотеки, възбрани, права на други лица, съдебни спорове и др /.



12. Важно е Методи да провери внимателно и продавача на парцела.

Особено предпазлив трябва да бъде, ако продавачът действа със свой пълномощник. Много от имотните измами се извършват от мними пълномощници, без продавачът да подозира, че някой се разпорежда с имота му.

Също така Методи трябва да е изключително внимателен и ако парцелът съвсем скоро е купен от продавача. Има подобни случаи в практиката, когато самите продавачи са измамени или са в схема с измамници и целят бързо да се освободят от имота. Прекалено ниската цена също буди съмнение и определено проверката трябва да е възможно най-пълна.

 

Желателно е Методи да посети сам парцела, който е харесал. Да разпита подробно съседите за мястото, за продавача, за наличие на някакви проблеми или претенции.В доста случаи съседите дават ценна информация, важна за бъдещия собственик.

За да се подсигури максимално, Методи е хубаво да направи справка и в съответната община.